Uzturs mūsdienu "Ātrajā Dzīvē"

Kāpēc uztura bagātinātāji nav greznība?

Šķiet, ka ēdam vairāk nekā jebkad, taču mūsu šūnām bieži trūkst nepieciešamo barības vielu. Mēs patērējam daudz pārtikas, taču tas, ko uzņemam, ne vienmēr ir tas, kas ķermenim patiešām vajadzīgs.

Mūsu ķermenis dzīvo pagātnē

Mūsu DNS — ķermeņa pamata plāns— ir palicis gandrīz nemainīgs tūkstošiem gadu. Tas ir veidots tā, lai mēs dzīvotu aktīvi, elpotu svaigu gaisu un ēstu tīru, neapstrādātu pārtiku. Iedomājieties - dārzeņus, kas izaudzēti bagātīgā augsnē, pašu vistu olas un augļus, bagātus ar antioksidantiem.

Taču vide un uzturs ir krasi mainījušies. Klasiskas brokastis 50. gados nozīmēja auzu putru pilnpienā, olu un sauju svaigu ogu. Šodien daudzi dienu sāk ar kruasānu vai sausiņiem ar margarīnu, musli batoniņu vai jogurtu ar pievienotu cukuru. Agrāk uzturā dominēja dabīgas taukskābes, vitamīni un minerālvielas — tagad tie bieži aizstāti ar ātrajiem ogļhidrātiem, pārstrādātiem taukiem un 'tukšām' kalorijām.

Klusā nelīdzsvarotība

Mūsu ķermenim joprojām ir tās pašas pamatvajadzības: pietiekams daudzums vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu, neaizvietojamo taukskābju un mikroelementu. Taču pārtikas uzturvērtība ir samazinājusies, bet dzīvesveids kļuvis prasīgāks. Trūkumi nereti nemanāmi uzkrājas — tie var izpausties kā nogurums, blāva āda, hormonāla nelīdzsvarotība vai lēnāka atveseļošanās.

Īpaši svarīgi tas kļūst stresa laikā, hormonālu izmaiņu periodos, intensīvu treniņu laikā, grūtniecības vai menopauzes laikā. Šajos brīžos uztura bagātinātāji nav greznība, bet gan nepieciešams atbalsts organismam.

Agrāk vs. Tagad – Ko rāda šķīvis un ko saņem tavs ķermenis? Piemērs:

Agrāk (1950. gads)

Auzu pārslas ar pilnpienu, vārīta ola, sauja ogu
→ Bagāts ar dabīgiem vitamīniem (A, D, K2, B12), omega-3 taukskābēm, antioksidantiem un vērtīgajiem taukiem

Tagad (mūsdienu brokastis)

Kruasāns ar margarīnu vai sviestu, saldināts jogurts, kafija līdzi ņemšanai
→ Liels daudzums ātro cukuru, pārstrādāti tauki, ļoti maz uzturvērtības

Secinājums: mūsu ķermenis joprojām ilgojas pēc īstas uzturvērtības.

Lai gan pārtikas mums ir vairāk nekā jebkad agrāk, patiesībā mūsu organisms bieži nesaņem to, kas tam patiesi vajadzīgs. Mūsu fizioloģiskās vajadzības nav mainījušās – bet tas, ko mēs ēdam, vairs neatbilst tam, ko ķermenis patiesi prasa. Šeit talkā nāk uztura bagātinātāji – kā tilts starp to, kas vajadzīgs, un to, ko mēs ikdienā reāli saņemam.

Uztura bagātinātāji kā papildinājums, nevis aizvietotājs.

Uztura bagātinātāji nav aizstājēji – tie ir palīgi. Sabiedrotie, kas atbalsta ķermeni laikā, kad dzīves temps kļūst par izaicinājumu. Tie palīdz saglabāt līdzsvaru un dot ķermenim to, ko tas pelnījis – spēku, mieru un labsajūtu. The Swedish Glow tic, ka veselības nākotne ir šķidrā veidā. Ar tīriem, viegli uzsūcamiem uztura bagātinātājiem, kas sadarbojas ar tavu ķermeni visdabiskākajā veidā.

Jo tu esi pelnījis uzturu, kas ir tikpat gudrs kā tavs ķermenis. Rūpējies par to.

Avoti:

  1. Young, Lauren M et al. “Investigating the Effects of a Multinutrient Supplement on Cognition, Mood and Biochemical Markers in Middle-Aged Adults with ‘Optimal’ and ‘Sub-Optimal’ Diets: A Randomized Double Blind Placebo Controlled Trial.” Nutrients vol. 14,23 5079. 29 Nov. 2022, doi:10.3390/nu14235079 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9741460/
  2. Louzada, Maria Laura da Costa et al. “Impact of ultra-processed foods on micronutrient content in the Brazilian diet.” Revista de saude publica vol. 49 (2015): 45. doi:10.1590/S0034-8910.2015049006211 https://www.researchgate.net/publication/366996183_Ultra-processed_foods_and_the_nutritional_quality_of_the_diet_of_Brazilian_pregnant_women
  3. Martini, D., Godos, J., Bonaccio, M., Vitaglione, P., & Grosso, G. (2021). Ultra-Processed Foods and Nutritional Dietary Profile: A Meta-Analysis of Nationally Representative Samples. Nutrients, 13(10), 3390. https://doi.org/10.3390/nu13103390
  4. The Experts Agree: What You Eat Can Directly Impact Stress and Anxiety https://www.verywellmind.com/what-you-eat-can-have-an-effect-on-your-overall-mental-well-being-5209290?utm_source=chatgpt.com
  5. Lv Jia-Le , Wei Yi-Fan , Sun Jia-Nan , Shi Yu-Chen , Liu Fang-Hua , Sun Ming-Hui , Chang Qing , Wu Qi-Jun , Zhao Yu-Hong (2024). Ultra-processed food consumption and metabolic disease risk: an umbrella review of systematic reviews with meta-analyses of observational studies. Frontiers in Nutrition Volume 11. https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1306310

Atpakaļ uz blogu